Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaPortalLatest imagesAramaKayıt OlTaflan: 9927radyoGiriş yap

 

 Taflan:

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
ExaLTeD_Gs
Administratör
Administratör
ExaLTeD_Gs


Erkek Mesaj Sayısı : 2513
Yaş : 32
Nerden : Alemden
İş/Hobiler : Bilişim
<FONT color=orange><B><center>Ka :
Taflan: Left_bar_bleue75 / 10075 / 100Taflan: Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 19/05/08

Taflan: Empty
MesajKonu: Taflan:   Taflan: Icon_minitime1Salı Kas. 18, 2008 9:15 pm

Taflan:
(Kirschlorbeer / Laurier-Cerise / Cherry laure / Gürcü kirazi / Hind kirazi / Prunus laurocerasus / Mongo / Monguer) Nisan-mayis aylarinda küçük ve beyaz renkli çiçek açan, rutûbetli ve gölgeli yerlerde yetisen 2-6 m yüksekliginde yaprak dökmeyen agaçlar. Yapraklar çok kisa sapli, derimsi, tüysüz ve oval sekillidir. Çiçekler 30-35 tânesi bir arada olup, gruplar teskil ederler. Meyveleri 1 cm çapinda kiraz görünüsünde parlak, koyu kirmizi veya olgunlukta siyah renktedir. Avrupa’ya Istanbul’dan yayilmis olup, süs bitkisi olarak yer yer yetistirilmektedir. Lâz kirazi, Gürcü kirazi ve Karayemis olarak da bilinir.

Türkiye’de yetistigi yerler: Kuzey Anadolu.

Kullanildigi yerler: Bitkinin yapraklari siyah hidrik asit veren bir glikozit tasimasi sebebiyle zehirlidir. Bu yüzden yapraklarinin baharat olarak kullanilmasi tehlikelidir. Fakat yapraklardan elde edilen taflan suyu öksürük dindirici olarak kullanilir. Tâze meyveleriyse meyve olarak yenilmektedir. Kurutulmus meyvelerinin tohumlariysa seker hastaligina karsi kullanilir. Tâze meyveleri tas düsürücü olarak da kullanilmaktadir.
_________________
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://bilir.forum.st
 
Taflan:
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Sağlık :: Şifalı Bitkiler-
Buraya geçin: